Vertel ons al je wensen. Ook horen we graag wat je niet wilt. Dan kunnen wij gericht voor jou op zoek naar de ideale woning.
Zien we een geschikte woning voor je? In overleg plannen we een afspraak en ga je met Brigitte op pad. Tijdens de bezichtiging houdt Brigitte in de gaten waar jij wel en niet enthousiast van wordt. Altijd handig om te weten.
Heb je jouw ideale woning gevonden? Dan begint het onderzoek. Hierdoor loop jij geen onnodige risico’s. Wel zo fijn, toch? Deze zaken checken we voor je:
Heb je jouw droomhuis gevonden? Dan volgt ons advies over de prijs en brengen we samen met jou een bod uit. Je wilt natuurlijk niet teveel betalen.
Ben je de trotste eigenaar van je nieuwe woning? Ook bij de koopakte en juridische afwikkeling kijken we mee. Zo weet je zeker dat alles soepel verloopt bij de sleuteloverdracht.
Heb je al een mooie woning op het oog? Dat beginnen we natuurlijk gelijk bij stap 3!
Kopen.
Ga eerst bij een hypotheekadviseur langs. En laat je informeren over hoeveel je kan lenen en wat je per maand hiervoor betaalt. Ook weet je dan gelijk wat je te wachten staat en welke documenten straks voor de hypotheekaanvraag nodig zijn.
Een (erkende) onafhankelijke hypotheekadviseur geeft doorgaans het beste advies. Deze vergelijkt de rentes en voorwaarden van verschillende aanbieders en adviseert wat het beste bij je situatie en uitgavenpatroon past.
Is dit geregeld? Kijk dan of Funda een mooie woning aanbiedt, die aan jouw wensen voldoet en binnen je budget past. Plan eventueel gelijk een bezichtiging in. Als het goed is ontvang je een afspraakbevestiging inclusief informatie over de woning. Zo kan je je alvast voorbereiden.
Word je blij van de woning? Breng een bod uit. Hopelijk gaat de verkoper met jou in onderhandeling en ben je straks eigenaar van je nieuwe woning.
Vind je dit proces ingewikkeld? Of heb je al een paar keer misgegrepen bij een woning? Vraag of een aankoopmakelaar je helpt. Dan kan jij je volledig focussen op het vinden van jouw nieuwe (t)huis en geef je de onderhandelingen en al het papierwerk uit handen.
Heb je alle voor- en nadelen goed overwogen en wil je de woning graag? Breng een bod uit. Dit doe je via een online-biedingssysteem (bijvoorbeeld Move.nl), via de eigen website van de woning of per mail naar de verkoopmakelaar.
Het is altijd goed om bij de makelaar te checken of de mail goed is aangekomen. Een persoonlijke noot is mooi meegenomen. En ook voor de makelaar is het fijn om jouw stem erbij te horen. Zo kan de makelaar de combinatie van jouw emotie en de zakelijke aspecten goed overbrengen naar de verkoper.
Een bod bestaat uit de volgende onderdelen:
Van harte gefeliciteerd! Het liefst wil je natuurlijk zo snel mogelijk tekenen. Een mondelinge overeenstemming is namelijk niet bindend, dus de afspraken moeten op papier staan. Ondertekend door beide partijen. Daarom stuur je de makelaar zo snel mogelijk jouw persoonlijke gegevens, zodat deze de koopovereenkomst kan opstellen.
Na het zetten van de handtekening is er voor de verkoper geen bedenktijd. Als koper heb je wettelijk drie dagen bedenktijd.
De koopovereenkomst is getekend en je hebt drie dagen bedenktijd. Door de hectiek van de huizenmarkt kan de overweging om juist die woning te kopen op een later moment toch onzekerheid met zich meebrengen. Geen zorgen. Binnen de drie dagen bedenktijd kan je zonder reden de koop alsnog annuleren.
De koop is definitief als de drie dagen bedenktijd en de ontbindende voorwaarden zijn verlopen.
Een gangbare periode is 3 tot 6 maanden nadat de koopovereenkomst is ondertekend. Het is maar net wat je afspreekt en wat de wensen van beide partijen zijn. Je moet best veel regelen, zoals de hypotheek en de verhuizing. Dus een beetje tijd is wel prettig. Dit kan ook sneller, maar dat is meer uitzondering dan regel.
Gemiddeld genomen heb je 6 weken de tijd om je hypotheek/financiering te regelen. Vervolgens wacht je de resterende periode tot datum van de overdracht.
Ja, je hebt een notaris nodig bij de aankoop van een woning. De notaris maakt de eigendomsoverdracht definitief aan de hand van de gemaakte afspraken in de koopovereenkomst. Als koper kies en betaal jij de notaris. Laat je gerust adviseren bij je notariskeuze. En kies, als het even kan, een plaatselijke notaris.
De sleutel krijg je op de afgesproken datum (in het koopcontract) bij de notaris aan tafel. Voorafgaand vindt eerst een eindinspectie bij de woning plaats. Zo kan je de laatste zaken nalopen en controleren. Vervolgens is de afspraak bij de notaris. Hier teken je ervoor dat de woning op jouw naam komt te staan en krijg je de sleutel.
Als een woning mondeling verkocht is en de koopovereenkomst nog niet is getekend, of de drie dagen bedenktijd lopen nog, dan laat Funda mogelijk nog zien dat de woning beschikbaar is. Na het tekenen van de koopovereenkomst en het vervallen van de drie dagen bedenktijd wordt een woning op Funda als ‘verkocht onder voorbehoud’ gemeld.
De verkoper is verplicht om de potentiële koper(s) zo volledig mogelijk over de woning in te lichten. Denk aan alle bijbehorende rechten, plichten en gebreken. Kortom, de staat en toestand van de woning.
Als koper word je geacht een woning goed te onderzoeken. Ga hierbij zorgvuldig en actief te werk. Dit kan bijvoorbeeld door alle dossierstukken grondig door te nemen, vragen te stellen aan de verkopende makelaar of een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Wanneer je dit moeilijk vindt, schakel dan een aankoopmakelaar in en laat je begeleiden.
Aankopen / aankoopmakelaar
De aankoopmakelaar wil graag de woning in het echt zien. Waarom? Om jou zo het beste advies te geven, kritische vragen te stellen over de woning en eventueel details uit de meegeleverde stukken van de verkoopmakelaar te checken.
Vaak ziet men een aankoopmakelaar als extra kostenpost en wordt het al snel als ‘duur’ bestempeld. Toch is dit niet het geval. Een goede aankoopmakelaar verdient zichzelf terug. Niet zozeer altijd in de onderhandeling bij de prijs, maar in het totaalpakket. Een aankoopmakelaar neemt je zóveel uit handen. Denk aan het meedenken bij de aankoop van je woning, de prijsonderhandelingen, het checken van de woning, het papierwerk en de afwikkeling. De stress die je hiermee bespaart, is onbetaalbaar.
Dit is afhankelijk van wat je onderling afspreekt met de aankoopmakelaar. Denk aan actief op zoek gaan naar een woning gebaseerd op jouw zoekwensen, het verzorgen van de onderhandelingen, onderzoek verrichten naar de betreffende woning en de geschiedenis van de woning opzoeken en uitpluizen.
Leg deze afspraken met je aankoopmakelaar goed vast. Zo voorkom je onduidelijkheden.
Het is mogelijk dat jouw aankoopmakelaar ook je eigen woning verkoopt. Het is overigens niet mogelijk om een aankoopmakelaar in te schakelen, als jouw droomhuis bij deze betreffende makelaar in de verkoop staat.
Nee, dit is niet mogelijk in verband met belangenverstrengeling.
Nee. Een aankoopmakelaar kan wel adviseren om dit bij een hypotheekadviseur onder te brengen. Een aankoopmakelaar wil wel graag, voorafgaand aan de zoektocht, weten wat je budget is.
Taxatiemakelaar De Bruin is o.a. actief in de volgende plaatsen:
Ede, Veenendaal, Bennekom, Lunteren, Ederveen, Wageningen, Rhenen, Overberg, Achterberg